Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
Krok 2 Aby zrobić bezę, umieść białka i ocet w misce miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania i ubijaj na średnich obrotach. Gdy białka się spienią i nie będzie widać płynnych białek, stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając. Gdy cały cukier zostanie dodany, kontynuuj ubijanie przez 8 minut lub do momentu, gdy masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Używając szpatułki, złóż w mące kukurydzianej, upewniając się, że nie ma grudek.
Krok 3 Używając dużej łyżki, delikatnie umieść 6 równych gałek bezowych na przygotowanych blachach, trzymając masę wysoko (po upieczeniu zapadną się). Umieść blachy w piekarniku i zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz, zamieniając blachy w połowie drogi, przez 1 godzinę - 1 godzinę 15 minut, do uzyskania chrupiącej masy.
Krok 4 Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę do ostygnięcia w piekarniku przez 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 5 Dla poached pear, umieść cukier, przyprawy i 4 kubki (1L) wody w dużym rondlu i dobrze ubij, aby rozpuścić cukier. Umieść gruszki w płynie do parzenia i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy gruszki będą miękkie.
Krok 6 Wyjmij gruszki z płynu i odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry. Przywróć płyn do gotowania na średnim ogniu i gotuj przez 20 minut, lub do zmniejszenia i syropu. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 7 Dla waniliowego chantilly creme fraiche, ubij wszystkie składniki w mikserze na wysokich obrotach, aż powstaną sztywne szczyty.
Krok 8 Umieść beziki na talerzach, nałóż łyżkę waniliowego creme fraiche i połóż na wierzchu ugotowane gruszki. Skropić zredukowanym syropem, aby podać.
Przydatne linki
Regulaminy