Strona GłównaO mnieKontakt

Chrupiące tofu z makaronem ryżowym

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na obiad
April 16, 2022
20 min gotowania
Chrupiące tofu z makaronem ryżowym

Chrupiące smażone tofu dopełnia to słodkie i pikantne danie z makaronem.

Składniki

  • 350g bardzo twardego tofu, odsączonego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200g makaronu ryżowego
  • 1/4 szklanki niskosodowego sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • Sok z 1 limonki, plus limonki do podawania
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • 2 filiżanki kiełków fasoli mung
  • 2 szalotki, cienko pokrojone
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Wskazówki

Krok 1

Pokrój tofu w plastry o grubości 1/2 cala. Umieścić na blasze z obręczą pomiędzy warstwami ręczników papierowych; przełożyć na drugi arkusz i umieścić na nim żeliwną patelnię, aby obciążyć na 10 minut. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski i wymieszać ze skrobią kukurydzianą.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu i przepłukujemy zimną wodą; odcedzamy.

Krok 3

W małej misce połącz sos sojowy, cukier, sos chili, sok z limonki i czosnek; odstaw.

Krok 4

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj paprykę i gotuj do miękkości, 4 do 5 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj tofu i gotuj, podrzucając, aż stanie się złotobrązowe, 4 do 5 minut. Dodać makaron i sos i wymieszać. Dodaj paprykę, kiełki i cebulę i gotuj 2 minuty.


Tagi

#tofumakaron#obiad
Poprzedni przepis
Beza z gruszkami
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Wskazówki

Podobne posty

Wegańska sałatka Cezar
June 01, 2021
2 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt