Strona GłównaO mnieKontakt

Ciasto karmelowe

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Desery
January 02, 2022
20 min gotowania
Ciasto karmelowe

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (my użyliśmy Carême All Butter Puff Pastry)
  • 4 tytanowe listki żelatyny
  • 600ml zagęszczonej śmietany
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki (55g) cukru pudru
  • 250g dulce de leche (w sklepach dla smakoszy) lub pasty karmelowej
  • 3/4 filiżanki (75g) płatków migdałów, prażonych

Instrukcje

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmarować kwadratową tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając trochę zwisów (ułatwi to wyjęcie ciasta).

Krok 2

Ułóż arkusze ciasta na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (alternatywnie użyj 2 blach i zamieniaj je podczas pieczenia). Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i połóż na wierzchu kolejną blachę, aby ją obciążyć.

Krok 3

Piecz przez 20 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru. Usuń górną blachę i papier do pieczenia, a następnie piecz przez kolejne 10-15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Namocz żelatynę w misce z zimną wodą przez 5 minut, aby zmiękła. Wyciśnij nadmiar wody z żelatyny, a następnie dodaj liście do 1/4 szklanki (60ml) gorącej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia i połączenia, a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 5

Używając miksera elektrycznego, ubij w misce śmietanę, wanilię i cukier puder do uzyskania gęstej masy. Wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.

Krok 6 Wytnij arkusze ciasta, aby dopasować je do tortownicy. Umieść 1 placek w tortownicy i nałóż na niego kremowe nadzienie. Umieść drugi placek ciasta nad nadzieniem.

Krok 7

Pokropić dulce de leche, a następnie, używając noża do palet, równomiernie rozprowadzić i posypać płatkami migdałów. Chłodź przez co najmniej 4 godziny lub do czasu, aż nadzienie zastygnie.

Krok 8 Ostrożnie wyjmij ciasto z patelni. Pokrój na kawałki i podawaj.


Tagi

#ciasto#karmel
Poprzedni przepis
Kremowe penne ze szpinakiem i grzybami
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Instrukcje

Podobne posty

Szarlotka z własnym kremem
June 09, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt