Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmarować kwadratową tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając trochę zwisów (ułatwi to wyjęcie ciasta).
Krok 2
Ułóż arkusze ciasta na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (alternatywnie użyj 2 blach i zamieniaj je podczas pieczenia). Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i połóż na wierzchu kolejną blachę, aby ją obciążyć.
Krok 3
Piecz przez 20 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru. Usuń górną blachę i papier do pieczenia, a następnie piecz przez kolejne 10-15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Namocz żelatynę w misce z zimną wodą przez 5 minut, aby zmiękła. Wyciśnij nadmiar wody z żelatyny, a następnie dodaj liście do 1/4 szklanki (60ml) gorącej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia i połączenia, a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 5
Używając miksera elektrycznego, ubij w misce śmietanę, wanilię i cukier puder do uzyskania gęstej masy. Wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
Krok 6 Wytnij arkusze ciasta, aby dopasować je do tortownicy. Umieść 1 placek w tortownicy i nałóż na niego kremowe nadzienie. Umieść drugi placek ciasta nad nadzieniem.
Krok 7
Pokropić dulce de leche, a następnie, używając noża do palet, równomiernie rozprowadzić i posypać płatkami migdałów. Chłodź przez co najmniej 4 godziny lub do czasu, aż nadzienie zastygnie.
Krok 8 Ostrożnie wyjmij ciasto z patelni. Pokrój na kawałki i podawaj.
Przydatne linki
Regulaminy