Strona GłównaO mnieKontakt

Ciasto z czekolady i imbiru

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Desery
February 01, 2022
20 min gotowania
Ciasto z czekolady i imbiru

Składniki

  • 450g białej czekolady CADBURY Baking, posiekanej
  • 300g niesolonego masła, posiekanego, zmiękczonego
  • 500g kwaśnej śmietany (o temperaturze pokojowej)
  • 1 1/3 filiżanki (200g) mąki samozbierającej, przesianej
  • 1 1/3 szklanki (200g) zwykłej mąki, przesianej
  • 3 łyżki mielonego imbiru, przesiane
  • 5 jaj (w temperaturze pokojowej), lekko ubite
  • 300g cukru pudru

POLEWA KARMELOWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 160g cukru pudru
  • 200ml czystej (cienkiej) śmietany
  • 200g białej czekolady CADBURY Baking, posiekanej
  • Płatki soli morskiej, do podania

Sposób przyrządzenia

Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż dno i boki 3 warstwami papieru do pieczenia, smarując pomiędzy warstwami, aby się skleiły (to powstrzyma zbytnie zabarwienie boku tortu).

Krok 2 Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce nad rondlem z delikatnie gotującą się wodą (nie pozwól, aby miska dotykała wody) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Schładzaj przez 10 minut (mieszanina może się rozdzielić, ale wróci do siebie z pozostałymi składnikami).

Krok 3 Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodaj schłodzoną masę czekoladową i używając dużej trzepaczki lub szpatułki, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej do przygotowanej patelni i piecz przez 1 godzinę, aż brzegi będą twarde (środek będzie jeszcze chybotliwy). Luźno przykryj folią i piecz przez kolejną 1 godzinę 20 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty z kilkoma wilgotnymi okruchami. Stój na patelni przez 30 minut, a następnie odwróć na drucianą półkę, aby całkowicie ostygnąć.

Krok 4 Dla glazury, umieścić cukier i 2 łyżki wody w małym rondlu na średnim ogniu. Gotować, wirując patelni, przez 3-4 minuty, aż złoty karmel tworzy. Dodać 2 łyżki ciepłej wody (karmel będzie seize, ale będzie pochodzić z powrotem razem, gdy to gotuje). Doprowadzić do wrzenia, następnie stopniowo dodawać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Umieść czekoladę w żaroodpornej misce i zalej gorącym karmelem. Odstaw na 2-3 minuty, a następnie mieszaj, aż się rozpuści i będzie gładka. Lekko ostudzić, a następnie polać tort polewą, pozwalając jej ściekać po bokach. Na koniec posypać płatkami soli.


Tagi

#imbir#deser
Poprzedni przepis
Ciasto karmelowe
Kolejny przepis
Katsu szefa kuchni
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Sposób przyrządzenia

Podobne posty

Szarlotka z własnym kremem
June 09, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt