POLEWA KARMELOWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż dno i boki 3 warstwami papieru do pieczenia, smarując pomiędzy warstwami, aby się skleiły (to powstrzyma zbytnie zabarwienie boku tortu).
Krok 2 Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce nad rondlem z delikatnie gotującą się wodą (nie pozwól, aby miska dotykała wody) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Schładzaj przez 10 minut (mieszanina może się rozdzielić, ale wróci do siebie z pozostałymi składnikami).
Krok 3 Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodaj schłodzoną masę czekoladową i używając dużej trzepaczki lub szpatułki, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej do przygotowanej patelni i piecz przez 1 godzinę, aż brzegi będą twarde (środek będzie jeszcze chybotliwy). Luźno przykryj folią i piecz przez kolejną 1 godzinę 20 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty z kilkoma wilgotnymi okruchami. Stój na patelni przez 30 minut, a następnie odwróć na drucianą półkę, aby całkowicie ostygnąć.
Krok 4 Dla glazury, umieścić cukier i 2 łyżki wody w małym rondlu na średnim ogniu. Gotować, wirując patelni, przez 3-4 minuty, aż złoty karmel tworzy. Dodać 2 łyżki ciepłej wody (karmel będzie seize, ale będzie pochodzić z powrotem razem, gdy to gotuje). Doprowadzić do wrzenia, następnie stopniowo dodawać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Umieść czekoladę w żaroodpornej misce i zalej gorącym karmelem. Odstaw na 2-3 minuty, a następnie mieszaj, aż się rozpuści i będzie gładka. Lekko ostudzić, a następnie polać tort polewą, pozwalając jej ściekać po bokach. Na koniec posypać płatkami soli.
Przydatne linki
Regulaminy