Czekoladowe pancaki to mega przepis na brunch i idealny przepis na naleśniki dla tłumu. Znasz już i kochasz obiady z blachy, więc dlaczego nie rozszerzyć tego procesu z jednej patelni również na śniadanie? Nie tylko można cieszyć się mnóstwem wolnego czasu podczas gdy śniadanie się piecze, ale również nie muisz martwić się zprzątaniem. Koniec z brudnymi patelniami, koniec z rozpryskami tłuszczu na kuchence - to zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe!
Krok 1 Umieść blachę do pieczenia o wymiarach 12 na 17 cali z obręczą (pół blachy) na środkowym stojaku piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 450°F.
Krok 2 W dużej misce ubić mąkę, masło orzechowe w proszku, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce ubij razem maślankę, jajka, cukier i wanilię.
Krok 3 Roztopić 3 łyżki masła i wbić do masy maślanej. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj aż do momentu, gdy nie będzie śladu mąki (ciasto będzie grudkowate). Dodajemy wiórki czekoladowe.
Krok 4 Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika i rozpuść na niej pozostałą łyżkę masła, aby się roztopiło.
Krok 5 Natychmiast wlej ciasto i szybko rozprowadź równomiernie. Piec aż do uzyskania złotego koloru, a drewniany szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, 13 do 15 minut. Pokrój na kawałki i podawaj natychmiast z jogurtem i syropem, jeśli chcesz.
Przydatne linki
Regulaminy