Strona GłównaO mnieKontakt

Jajka na twardo z brązowym ryżem

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na śniadanie
October 02, 2022
20 min gotowania
Jajka na twardo z brązowym ryżem

Jak gotować jajka na twardo?

Gotuj jajka we wrzącej wodzie Ważne jest, aby zacząć od włożenia jajek bezpośrednio do wrzącej wody, aby móc odpowiednio kontrolować czas gotowania. Jeśli zaczynamy od zimnej lub pokojowej wody, wprowadzamy wiele zmienności: z jednej strony temperaturę samej wody, a z drugiej czas potrzebny do jej podgrzania w zależności od materiału, z którego wykonany jest garnek.

Materiały, z których wykonany jest garnek, w znacznym stopniu wpływają na to, jak długo trwa nagrzewanie się wody. Na przykład, w garnku aluminiowym lub ze stali nierdzewnej, będzie to znacznie szybsze niż w garnku żeliwnym. W związku z tym, jeśli zaczniesz gotować w żeliwnym garnku od wody o temperaturze pokojowej, możesz uzyskać bardziej miękkie jajka niż w przypadku garnka ze stali nierdzewnej po tym samym czasie gotowania.

Uwagi:

Po włożeniu jajek do wrzącej wody, tuż przed można nieco zmniejszyć ogień, aby woda nie tryskała zbyt mocno i w ten sposób można zapobiec pękaniu skorupki jajka. Po włożeniu, można ponownie zwiększyć temperaturę. Jajka powinny mieć najlepiej temperaturę pokojową, aby uniknąć nagłej zmiany temperatury.

Czas gotowania i konsystencja żółtka

Jeśli zastosujesz się do rad i wskazówek z poprzedniej części, to w zależności od czasu gotowania jajka uzyskasz następującą konsystencję żółtka (białko jest zawsze twarde). Dla dużych jaj:

6 minut: żółtko jest jeszcze płynne w środku, ale zaczyna twardnieć wokół krawędzi.

8 minut: żółtko stwardniało, ale nadal jest miękkie.

10 minut: bardzo podobne do 8 minut, ale tutaj nie jest już miękkie i ma większą konsystencję. Łatwiej jest je wyjąć z białka.

12 minut: w tym momencie mamy już praktycznie jajko na twardo, ale środek jest jeszcze trochę miękki. Lubię ten punkt gotowania do sałatek z roślin strączkowych, takich jak ta sałatka z ciecierzycy śródziemnomorskiej.

14 minut: tradycyjne jajko na twardo, z żółtkiem ugotowanym, ale maślanym.

Jajka z brązowym ryżem

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj cebulę.

Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać przyprawy.

Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać ryż.

Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, przez 3-4 minuty, a następnie dodaj 200 ml wywaru.

Pozostawić do wchłonięcia, następnie dodać połowę pozostałego wywaru i gotować przez 15 minut. Dodać pozostały wywar, a następnie gotować przez 10 minut, aż będzie prawie miękki.

Wymieszać groszek, szpinak i jogurt. Gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż ryż będzie miękki, a warzywa ugotowane.

W międzyczasie doprowadzić do wrzenia patelnię z wodą. Kiedy ryżowi pozostanie 10 minut czasu gotowania, wrzucić do wody jajka i gotować przez 5 minut.

Zdejmij je z patelni, przepuść pod zimną wodą i obierz, gdy będą wystarczająco chłodne, aby się z nimi obchodzić. (Alternatywnie, ugotuj jajka aż ugotują się do woli).

Kiedy ryż jest ugotowany, posmakuj i dopraw, a następnie wymieszaj z kolendrą, łososiem w płatkach i sokiem z limonki. Na wierzchu ułożyć przepołowione jajka na miękko.

Składniki:

  • Olej roślinny lub rzepakowy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1½ łyżeczki łagodnego curry w proszku
  • 250g brązowego ryżu
  • 1 litr wywaru z kurczaka (świeży lub 1 litr wody z 1 kostką)
  • 200g mrożonego groszku
  • 100g młodego szpinaku
  • 60g pełnotłustego jogurtu greckiego
  • 4 średnie jaja z wolnego wybiegu
  • Garść świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 2 filety z wędzonego na gorąco łososia (około 180g), płatki
  • Sok z 1 limonki

Tagi

#śniadanie#jajka#białko
Poprzedni przepis
Czekoladowy naleśnik z blachy
Kolejny przepis
Pożywna Shakshuka
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Jak gotować jajka na twardo?
2
Jajka z brązowym ryżem
3
Składniki:

Podobne posty

Pożywna Shakshuka
October 03, 2022
2 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt