Strona GłównaO mnieKontakt

Katsu szefa kuchni

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na kolacje
February 13, 2022
20 min gotowania
Katsu szefa kuchni

Sposób przyrządzenia

KROK 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C/180C fan/gas 6. Ugotuj kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2

W międzyczasie, aby przygotować sos katsu, podgrzej olej w średnim rondlu i smaż cebulę i marchew przez około 8-10 minut lub do momentu, gdy będą miękkie, ale nie złote. Przełóż cebulę i marchewkę do blendera. Dodać sos, curry w proszku, masło orzechowe i sos sojowy, a następnie ubijać do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Wlej mieszaninę sosów z powrotem na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż będzie gorąca, często mieszając.

KROK 3

Pokrój kurczaka w paski, rozdziel pomiędzy 4 talerze, a następnie polej sosem katsu. Do każdej porcji dodaj łyżkę kiszonej czerwonej kapusty i podawaj z ugotowanym ryżem i liśćmi sałaty.

Składniki

  • 4 panierowane steki z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
  • 500ml sosu z kurczaka
  • 2 łyżki łagodnego curry w proszku
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania

  • kiszona czerwona kapusta
  • gotowany ryż
  • 100g torebka sałatki crunchy

Tagi

#kolacja#katsu#kurczak
Poprzedni przepis
Ciasto z czekolady i imbiru
Kolejny przepis
Tarta limonkowa
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Sposób przyrządzenia
2
Składniki

Podobne posty

Kremowe penne ze szpinakiem i grzybami
November 12, 2021
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt