Strona GłównaO mnieKontakt

Kremowe penne ze szpinakiem i grzybami

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na kolacje
November 12, 2021
20 min gotowania
Kremowe penne ze szpinakiem i grzybami

Składniki

  • 175g razowego penne
  • 50g nieprażonych, niesolonych nerkowców
  • 10g suszonych grzybów prawdziwków
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 120g grzybów kasztanowych, przepołowionych, jeśli duże, cienko pokrojonych
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno starte
  • 200g młodego szpinaku

Sposób przygotowania

KROK 1

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu i postaw czajnik na gotowanie. W międzyczasie umieść nerkowce i suszone grzyby w średniej żaroodpornej misce wraz z bulionem w proszku i zalej 200ml wrzącej wody z czajnika. Pozostaw do namoczenia na 5 minut. Po tym czasie zblenduj masę ręcznym blenderem, aż będzie gładka i kremowa.

KROK 2

Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu i smaż świeże grzyby i czosnek przez kilka minut, aż zaczną mięknąć. Dodaj szpinak i kontynuuj gotowanie, często mieszając, aż szpinak zwiędnie. Odcedź makaron, zachowując odrobinę wody z gotowania. Przełożyć makaron na patelnię z mieszanką grzybów, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i wszystko razem dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać kremowy sos grzybowy, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania, aby go rozluźnić. Podawać od razu.


Tagi

#penne#makaron#kolacja
Poprzedni przepis
Wrapy z kurczakiem i chili
Kolejny przepis
Ciasto karmelowe
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Sposób przygotowania

Podobne posty

Katsu szefa kuchni
February 13, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt