KROK 1
Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu i postaw czajnik na gotowanie. W międzyczasie umieść nerkowce i suszone grzyby w średniej żaroodpornej misce wraz z bulionem w proszku i zalej 200ml wrzącej wody z czajnika. Pozostaw do namoczenia na 5 minut. Po tym czasie zblenduj masę ręcznym blenderem, aż będzie gładka i kremowa.
KROK 2
Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu i smaż świeże grzyby i czosnek przez kilka minut, aż zaczną mięknąć. Dodaj szpinak i kontynuuj gotowanie, często mieszając, aż szpinak zwiędnie. Odcedź makaron, zachowując odrobinę wody z gotowania. Przełożyć makaron na patelnię z mieszanką grzybów, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i wszystko razem dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać kremowy sos grzybowy, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania, aby go rozluźnić. Podawać od razu.
Przydatne linki
Regulaminy