Strona GłównaO mnieKontakt

Makaron z cytrynowym kurczkiem

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na obiad
April 09, 2021
20 min gotowania
Makaron z cytrynowym kurczkiem

Dodaj trochę tang do swojego ulubionego makaronu z pudełka.

Składniki

  • 300g linguine
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na 1-calowe kawałki
  • 2 tsp. drobno starta skórka z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 100 g niskotłuszczowego sera śmietankowego, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki tartego parmezanu
  • 1/4 filiżanki płaski liść pietruszki, grubo posiekane
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wskazówki

Krok 1

Ugotować linguine według wskazówek na opakowaniu, dodając groszek w ciągu ostatnich 2 minut gotowania. Zachowaj 1 szklankę płynu z gotowania makaronu, następnie odcedź makaron i groszek.

Krok 2

W międzyczasie, podgrzej oliwę z oliwek na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą koszerną i pieprzem i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron, 4 do 5 minut.

Krok 3

Dodaj sok z cytryny do patelni i gotuj, zgarniając wszelkie przyrumienione kawałki. Dodaj serek śmietankowy i mieszaj aż do rozpuszczenia; zdejmij z ognia.

Krok 4

Dodaj skórkę z cytryny i parmezan, a następnie pietruszkę. Wymieszaj z makaronem (dodając zarezerwowany płyn z gotowania, 1 łyżka stołowa na raz, jak to konieczne). Podawaj natychmiast.


Tagi

#agency#business#technology
Poprzedni przepis
Makaron z letnimi warzywami
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Wskazówki

Podobne posty

Chrupiące tofu z makaronem ryżowym
April 16, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt