Strona GłównaO mnieKontakt

Makaron z letnimi warzywami

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na obiad
February 26, 2021
20 min gotowania
Makaron z letnimi warzywami

Obciążony wszystkimi ulubionymi letnimi warzywami, ten makaron z pesto jest lekki i łatwy w ciepłe noce.

Składniki

  • 500 g spaghetti
  • 2 kolby kukurydzy, wyłuskane
  • 1 średni żółty kabaczek, pokrojony w plastry o grubości 1/2”.
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plastry o grubości 1/2”.
  • 1 mała papryka, wydrążona i pokrojona w szóstki
  • 4 zielone cebulki, przycięte
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki kupionego w sklepie, schłodzonego pesto
  • 1 puszka pomidorów, przepołowionych
  • 1/4 szklanki pakowana świeża pietruszka, posiekana

Wskazówki

Krok 1

Rozgrzać grill na średnio-wysokiej temperaturze. Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opłukać, dobrze odsączyć i całkowicie ostudzić.

Krok 2

W dużej misce, wymieszaj kukurydzę, kabaczki, cukinię, paprykę i cebulę z olejem i 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, aż będą dobrze pokryte. Grilluj kukurydzę, obracając, 10 minut lub do zwęglenia w miejscach. Grilluj kabaczek, cukinię i paprykę 4 do 6 minut lub do momentu, gdy zmiękną i pojawią się znaki na grillu, obracając raz. Grilluj cebulę 2 minuty lub do momentu, gdy stanie się miękka i lekko zwęglona, obracając od czasu do czasu.

Krok 3

Do dużej miski, z cytryny, zetrzeć 1/2 łyżeczki skórki i wycisnąć 2 łyżki soku. Dodaj pesto i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.

Krok 4

Posiekaj kabaczek, cukinię, paprykę i cebulę; dodaj do miski z pesto. Odetnij ziarna od kolb; dodaj do miski wraz z pomidorami, pietruszką i ugotowanym makaronem. Wymieszać do połączenia. Podawać w temperaturze pokojowej.


Tagi

#ryż#makaron#lunch
Poprzedni przepis
Grillowane fajitas z kurczaka z rozgniecionym awokado
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Wskazówki

Podobne posty

Wegańskie Bolognese
June 16, 2021
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt