Strona GłównaO mnieKontakt

Omlet z zieleniną

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na śniadanie
September 11, 2022
20 min gotowania
Omlet z zieleniną

Klasyczny omlet i zielenina

Prosty, ale pyszny, ten omlet jest wystarczająco elegancki na kolację i wystarczająco łatwy na śniadanie lub brunch. Podawaj go z dodatkiem cytrynowej zieleniny, aby posiłek był kompletny!

##Wskazówki

Krok 1 Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć do miękkości, około 6 minut. Przełożyć do małej miseczki.

Krok 2 W dużej misce ubij jajka, 1 łyżkę wody i 1/2 łyżeczki soli. Wróć na patelnię i dodaj masło. Dodaj jajka i gotuj, stale mieszając gumową szpatułką, aż jajka będą częściowo gotowe. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię szczelnie, gotując aż jajka będą gotowe, 4 do 5 minut. Dodaj parmezan i ugotowaną cebulę, złóż na pół.

Krok 3 W średniej misce ubij sok z cytryny i pozostałe 2 łyżki oliwy. Szpinak wymieszać z winegretem i podawać z omletem.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 1 żółta cebula, drobno posiekana
  • 8 dużych jaj
  • sól koszerna
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 25 g Parmezan, drobno starty
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 75 g młodego szpinaku

Tagi

#omlet#śniadanie#zielenina
Poprzedni przepis
Tosty z awokado i jajkiem na królewskie śniadanie
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Podobne posty

Pożywna Shakshuka
October 03, 2022
2 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt