Strona GłównaO mnieKontakt

Pudding czekoladowy

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Desery
September 14, 2021
20 min gotowania
Pudding czekoladowy

Składniki

  • 165g ciemnej (70%) czekolady, grubo posiekanej
  • 170g niesolonego masła Lurpak, posiekanego
  • 6 jaj
  • 165g surowego cukru pudru
  • 115g zwykłej mąki
  • 60g mączki migdałowej

DO PODANIA

  • Kakao w proszku
  • Zagęszczona śmietana

Instrukcje

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj naczynie do pieczenia o pojemności 5 filiżanek (1,25L). Umieść czekoladę i masło w małym rondelku na małym ogniu i gotuj przez 3-4 minuty lub do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

Krok 2

Umieść jajka i cukier w mikserze wyposażonym w przystawkę do ubijania i ubijaj, aż będą blade i puszyste. Połącz mąkę i mączkę migdałową w misce i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wmieszaj masę czekoladową.

Krok 3

Wlej ciasto do przygotowanego naczynia i delikatnie stuknij, aby wyrównać. Umieść naczynie na blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy pudding będzie ugotowany, ale nadal miękki i lekko chwiejący się w środku. Wyjmij z piekarnika i odstaw na drucianą półkę na 5 minut.

Krok 4

Przenieś naczynie do pieczenia na żaroodporny talerz do serwowania. Posypać kakao i łyżką położyć zgęstniały krem do podania.


Tagi

#deser#innovation
Poprzedni przepis
Zapiekanie makaronu brokułowego
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Instrukcje

Podobne posty

Szarlotka z własnym kremem
June 09, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt