Strona GłównaO mnieKontakt

Szarlotka z własnym kremem

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Desery
June 09, 2022
20 min gotowania
Szarlotka z własnym kremem

Składniki

  • 1 2/3 szklanki (250g) zwykłej mąki
  • 1/4 filiżanki (35g) cukru pudru
  • 140g schłodzonego, niesolonego masła, posiekanego
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 żółtko

NADZIENIE Z JABŁEK I JAGÓD

  • 250g mrożonych mieszanych jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże jabłka Granny Smith, obrane, wydrążone, cienko pokrojone
  • 1/3 mocno zapakowanej filiżanki (80g) brązowego cukru

CUSTARD

  • 600ml mleka
  • 100ml czystej (cienkiej) śmietany
  • 1 ziarenko wanilii, przepołowione, wyskrobane nasiona
  • 4 żółtka
  • 60g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Instrukcje

Krok 1

Ubij mąkę, cukier puder i masło w robocie kuchennym do uzyskania drobnych okruchów. Dodaj żółtko i 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody, a następnie ubijaj, aż powstanie gładka kula. Zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Nasmaruj i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Krok 3

Dla nadzienia, połącz w misce jagody, sok z cytryny, jabłko i cukier. Odstawić na bok. Podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj każdą z nich na lekko posypanej mąką powierzchni na okrąg o średnicy 15 cm. Przełóż na blachę i umieść garść nadzienia na środku każdego koła, pozostawiając 3 cm marginesu. Złóż brzegi ciasta, aby zamknąć nadzienie, lekko dociskając palcami, aby je zamknąć. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i piecz przez 20-30 minut do uzyskania złotego koloru.

Krok 4

W międzyczasie, dla kremu, umieść mleko, śmietanę, laskę wanilii i nasiona na patelni na średnim ogniu. Ubij żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą razem aż do uzyskania gładkiej masy. Jak tylko mleko zacznie bulgotać, wlej je do żółtka, ciągle ubijając. Wróć na patelnię i umieść na małym ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje i będzie gładkie.

Krok 5

Podawaj placki z ciepłym kremem.


Tagi

#deser#szarlotka
Poprzedni przepis
Chrupiące tofu z makaronem ryżowym
Kolejny przepis
Burrito na śniadanie
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Instrukcje

Podobne posty

Beza z gruszkami
April 12, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt