Strona GłównaO mnieKontakt

Tarta limonkowa

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Desery
Invalid date
20 min gotowania
Tarta limonkowa

Składniki

  • Drobno starta skórka i sok z 4 cytryn (około 1 filiżanki - 250ml soku)
  • 1 filiżanka (220g) cukru pudru
  • 3/4 filiżanki (185ml) czystej (cienkiej) śmietany
  • 4 jajka, plus 3 żółtka

PASTRY

  • 1 2/3 szklanki (250g) zwykłej mąki
  • 70g czystego cukru pudru, przesianego
  • 125g niesolonego masła, schłodzonego, posiekanego
  • 2 żółtka

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Aby przygotować ciasto, umieść w misce mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło i opuszkami palców wcieramy je w mąkę, aby uzyskać drobną kruszonkę. Dodaj żółtka i 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć delikatnie na lekko posypanej mąką powierzchni i spłaszcz w krążek. Zawiń w folię i schładzaj przez 2 godziny. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami posypanego mąką papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wyłóż dno i boki 22-centymetrowej, luźnej, żłobkowanej formy do tarty, przycinając nadmiar. Schładzaj przez 20 minut.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść papier do pieczenia i obciążniki na schłodzonym cieście, a następnie umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie lekko złote, następnie usunąć obciążniki i papier i piec przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy będzie złote i suche. Odstawić do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C.

Krok 3

Połącz skórkę z cytryny, sok, cukier, śmietanę, jajka i żółtka w żaroodpornej misce nad rondlem z delikatnie gotującą się wodą (nie pozwól, aby miska dotykała wody). Używając drewnianej łyżki, stale mieszać przez 6-8 minut, aż masa osiągnie 70°C na termometrze kuchennym lub pokryje się tylną stroną łyżki jak cienki krem. Przecedzić przez drobne sito, odrzucając części stałe i schłodzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną masę cytrynową wlać do podpieczonej formy do tarty i piec przez 35-40 minut, aż ciasto stężeje i będzie lekko chybotliwe w środku. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić przez co najmniej 2 godziny, aby ciasto stężało przed podaniem.


Tagi

#deser#limonka
Poprzedni przepis
Katsu szefa kuchni
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Sposób przyrządzenia

Podobne posty

Szarlotka z własnym kremem
June 09, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt