PASTRY
Krok 1
Aby przygotować ciasto, umieść w misce mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło i opuszkami palców wcieramy je w mąkę, aby uzyskać drobną kruszonkę. Dodaj żółtka i 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć delikatnie na lekko posypanej mąką powierzchni i spłaszcz w krążek. Zawiń w folię i schładzaj przez 2 godziny. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami posypanego mąką papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wyłóż dno i boki 22-centymetrowej, luźnej, żłobkowanej formy do tarty, przycinając nadmiar. Schładzaj przez 20 minut.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść papier do pieczenia i obciążniki na schłodzonym cieście, a następnie umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie lekko złote, następnie usunąć obciążniki i papier i piec przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy będzie złote i suche. Odstawić do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C.
Krok 3
Połącz skórkę z cytryny, sok, cukier, śmietanę, jajka i żółtka w żaroodpornej misce nad rondlem z delikatnie gotującą się wodą (nie pozwól, aby miska dotykała wody). Używając drewnianej łyżki, stale mieszać przez 6-8 minut, aż masa osiągnie 70°C na termometrze kuchennym lub pokryje się tylną stroną łyżki jak cienki krem. Przecedzić przez drobne sito, odrzucając części stałe i schłodzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną masę cytrynową wlać do podpieczonej formy do tarty i piec przez 35-40 minut, aż ciasto stężeje i będzie lekko chybotliwe w środku. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić przez co najmniej 2 godziny, aby ciasto stężało przed podaniem.
Przydatne linki
Regulaminy