Nigdy nie ma złej pory na podanie sałatki Cezar, a ta wegańska sałatka Cezar to cieszący tłumy lunch lub zdrowa przystawka, którą może cieszyć się każdy, bez względu na preferencje dietetyczne (miłośnicy mięsa, też ją pokochacie!).
Zaczyna się od naszego najlepszego wegańskiego dressingu Cezar, zrobionego z oliwy z oliwek, świeżego soku z cytryny, tahini, drożdży odżywczych, musztardy Dijon, kaparów i czosnku. Tahini nadaje dressingowi charakterystyczną kremową konsystencję, której można się spodziewać w Cezarze, podczas gdy drożdże odżywcze pełnią rolę parmezanu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście drożdży odżywczych, które naśladują smak słonego sera, czeka was bardzo wegańska uczta!
Dressing jest podawany z sałatą rzymską lub sercami rzymskimi, a następnie sałatka jest zwieńczona świeżymi grzankami i chrupiącą ciecierzycą. Aby dodać nieco więcej masy i zainteresowania (w końcu to przepis wegański), dodaliśmy pyszną, słodką grillowaną cebulę i pieprzne rzodkiewki. Zaufaj nam, to będzie Cezar niepodobny do żadnego innego.
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 425°F. Opłucz ciecierzycę i osusz ją papierowym ręcznikiem, usuwając luźne skórki.
Krok 2
Na blasze do pieczenia, wymieszaj ciecierzycę z oliwą z oliwek i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Piecz, potrząsając od czasu do czasu, aż będzie chrupiąca, 30-40 minut.
Krok 3
Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i posyp skórką z cytryny. Ciecierzyca będzie dalej chrupać, gdy ostygnie.
Krok 1.
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Przygotować dressing: W mini blenderze lub robocie kuchennym przetrzyj wszystkie składniki dressingu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając jednorazowo 1 łyżkę wody, aby dostosować konsystencję i doprawiając solą i pieprzem do smaku. Odstawić na bok.
Krok 2
Przygotuj sałatkę: Posmaruj chleb 1 1/2 łyżką oleju. Posmaruj plastry cebuli 1 łyżką oleju i dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Rzodkiewki wymieszaj z pozostałą 1/2 łyżki oleju i dopraw szczyptą soli. Nawlec rzodkiewki na małe szpadki. Grillować chleb aż do uzyskania tostów, 2 do 3 minut na stronę; natychmiast natrzeć czosnkiem. Grilluj cebulę i rzodkiewki do miękkości, około 5 minut na stronę dla cebuli i 6 do 8 minut dla rzodkiewek.
Krok 3
Rozerwij chleb na kawałki i oddziel krążki cebuli. Wymieszaj sałatę z połową dressingu, aby ją pokryć. Delikatnie włóż grillowane grzanki i krążki cebuli. Podawać z szaszłykami z rzodkiewki, chrupiącą ciecierzycą i pozostałym dressingiem do polania lub zanurzenia.
Przydatne linki
Regulaminy