Strona GłównaO mnieKontakt

Wegańskie Bolognese

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na obiad
June 16, 2021
20 min gotowania
Wegańskie Bolognese

To obfite danie wykorzystuje mięsiste grzyby i bogatą w białko soczewicę, aby wzbogacić całkowicie roślinny obiad. Mięsożercy nawet nie zorientują się, że jest wegańskie!

Jak przygotować

Krok 1

Podgrzej olej w holenderskim piekarniku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i gotuj, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, 4 minuty. Zwiększ ogień do średnio-wysokiego, dodaj grzyby i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż staną się brązowe i zaczną się kleić, 8 do 10 minut.

Krok 2

Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj czosnek i pokruszoną paprykę i gotuj 1 minutę. Wymieszaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, aż stanie się ciemnobrązowa, 2 minuty. Wymieszaj wino, zgarniając wszystkie zrumienione kawałki, a następnie wymieszaj soczewicę, pomidory, 2 szklanki wody i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, 30 do 35 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Podawaj bolognese na makaronie, posypane pietruszką, jeśli chcesz.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • Sól koszerna i pieprz
  • 200g grzybów cremini, przyciętych i posiekanych w robocie kuchennym
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka czerwona soczewica
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka bazy bulionu grzybowego (użyliśmy Better Than Bouillon)
  • 400g pappardelle, linguine lub fettuccine
  • Posiekana pietruszka, do podania

Tagi

#wegańsko#makaron#lunch
Poprzedni przepis
Omlet
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Jak przygotować
2
Składniki:

Podobne posty

Wegańska sałatka Cezar
June 01, 2021
2 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt