To obfite danie wykorzystuje mięsiste grzyby i bogatą w białko soczewicę, aby wzbogacić całkowicie roślinny obiad. Mięsożercy nawet nie zorientują się, że jest wegańskie!
Krok 1
Podgrzej olej w holenderskim piekarniku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i gotuj, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, 4 minuty. Zwiększ ogień do średnio-wysokiego, dodaj grzyby i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż staną się brązowe i zaczną się kleić, 8 do 10 minut.
Krok 2
Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj czosnek i pokruszoną paprykę i gotuj 1 minutę. Wymieszaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, aż stanie się ciemnobrązowa, 2 minuty. Wymieszaj wino, zgarniając wszystkie zrumienione kawałki, a następnie wymieszaj soczewicę, pomidory, 2 szklanki wody i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, 30 do 35 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Podawaj bolognese na makaronie, posypane pietruszką, jeśli chcesz.
Przydatne linki
Regulaminy