KROK 1
Doprowadź mleko, czosnek i liście laurowe do wrzenia w małym rondelku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia. Ugotuj makaron do stanu al dente zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu (jeśli zamrażasz, gotuj 1 minutę krócej), dodając brokuły na ostatnie 2 minuty. Odcedź.
KROK 2
Odcedź mleko do dzbanka. Podgrzej masło na patelni do uzyskania piany, a następnie mieszaj z mąką przez 1 minutę. Dodawaj po trochu mleko, ciągle mieszając lub ubijając, aby usunąć ewentualne grudki. Gotuj przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty sos bez grudek.
KROK 3
Zdejmij z ognia i wmieszaj gałkę musztardową, musztardę w proszku, pietruszkę, 3/4 sera i przyprawy. Połącz z makaronem i brokułami i przełóż do jednego dużego lub pojedynczych naczyń żaroodpornych. Posypać pozostałym serem, schłodzić i zamrozić do trzech miesięcy lub rozgrzać grill do wysokiej temperatury i piec przez 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru i bąbelków. W przypadku zamrożenia, rozmrozić w lodówce przez noc, a następnie piec w temperaturze 200C/180C fan/gas 6 przez 30-40 minut, aż będzie gorące.
Przydatne linki
Regulaminy