Strona GłównaO mnieKontakt

Zapiekanie makaronu brokułowego

Autor Konrad Hołub
Opublikowane w Na kolacje
August 10, 2021
20 min gotowania
Zapiekanie makaronu brokułowego

Składniki

  • 1l mleka
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • 2 liście laurowe
  • 500g suszonego makaronu
  • 350g brokułów, w małych płatkach
  • 75g masła
  • 75g zwykłej mąki
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
  • 200g sera, startego (cheddar, parmezan, gruyère lub mieszanka)

Sposób przygotowania

KROK 1

Doprowadź mleko, czosnek i liście laurowe do wrzenia w małym rondelku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia. Ugotuj makaron do stanu al dente zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu (jeśli zamrażasz, gotuj 1 minutę krócej), dodając brokuły na ostatnie 2 minuty. Odcedź.

KROK 2

Odcedź mleko do dzbanka. Podgrzej masło na patelni do uzyskania piany, a następnie mieszaj z mąką przez 1 minutę. Dodawaj po trochu mleko, ciągle mieszając lub ubijając, aby usunąć ewentualne grudki. Gotuj przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty sos bez grudek.

KROK 3

Zdejmij z ognia i wmieszaj gałkę musztardową, musztardę w proszku, pietruszkę, 3/4 sera i przyprawy. Połącz z makaronem i brokułami i przełóż do jednego dużego lub pojedynczych naczyń żaroodpornych. Posypać pozostałym serem, schłodzić i zamrozić do trzech miesięcy lub rozgrzać grill do wysokiej temperatury i piec przez 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru i bąbelków. W przypadku zamrożenia, rozmrozić w lodówce przez noc, a następnie piec w temperaturze 200C/180C fan/gas 6 przez 30-40 minut, aż będzie gorące.


Tagi

#kolacja#brokuł#zapiekanka
Poprzedni przepis
Burgery z fasoli chorizo
Kolejny przepis
Pudding czekoladowy
Konrad Hołub

Konrad Hołub

Pasjonat gotowania

Spis treści

1
Składniki
2
Sposób przygotowania

Podobne posty

Katsu szefa kuchni
February 13, 2022
1 min

Przydatne linki

WspółpracaO mnieKontakt